rakovina

I když léčba rakoviny za poslední roky významně pokročila, stejně zůstává jednou z nejobávanějších chorob současnosti. Proto bychom měli o to více věnovat svou pozornost prevenci a péči o svůj zdravotní stav.

Všichni víme, jak moc je pro naše zdraví důležité konzumovat denně dostatek ovoce a zeleniny. Často se můžete setkat s tvrzením, že je nezbytné konzumovat minimálně 5 porcí ovoce a zeleniny denně. Ale podle novějších poznatků je jako preventivní opatření proti vzniku rakovinného bujení vhodné tento příjem dokonce zdvojnásobit. Ostatně, ovoce a zelenina jsou skvělé pro naše tělo i z mnoha jiných důvodů.

Věděli jste ale, že konzumace některých druhů zeleniny může vést k produkci chemických látek, které snižují riziko nádorů? Košťálová zelenina, jako je zelí, brokolice a kapusta, může podle posledních výzkumů redukovat zásadně riziko vzniku rakoviny střev. Tyto nenápadné zahradní rostliny mohou zásadně ovlivňovat zdraví vašich střev, protože pozměňují vnitřní povrch střevní trubice během trávení a vytvářejí protirakovinné látky (indole-3-carbinol).

Podobně jako vaše pokožka také povrch střev je neustále obnovován, a to ve čtyřdenních až pětidenních cyklech. Látky pocházející z košťálové zeleniny podle vědců z Institutu Francise Cricka tomuto procesu napomáhají a působí rovněž protizánětlivě.

jaka zelenina snizuje riziko vzniku rakoviny text

Abyste mohli využít všechny pozitivní vlastnosti zelí, brokolice a kapusty, nesmíte je vařit příliš dlouho. Například brokolice rozebraná na růžičky by se neměla ve vodě vařit déle než 3 minuty. A můžete ji použít dokonce i syrovou, například do pomazánky ji rozmixujte a veškeré vitamíny a další látky si zachováte. U zelí zase můžete čerstvé použít do salátů a velký obsah prospěšných látek má také zelí kysané. Červené zelí pomáhá snižovat také obsah cukru v krvi a je tak vhodné i pro diabetiky. Syrovou kapustu asi jí málokdo, ale dá se vařit opatrně v páře, aby neztratila nic ze svých skvělých vlastností.

Košťálová zelenina je rovněž plná vlákniny, vitamínů C, E a K, kyseliny listové a minerálů. Snížení příjmu masa a naopak zvýšení konzumace zeleniny je nejen správnou cestou ke snížení rizika vzniku rakovinného nádoru, ale také k zastavení růstu nádoru již existujícího.

Přidat komentář

   

Zdraví