stromy v přírodě

Na naší planetě je nespočet krásných míst, které stojí za to je v životě vidět. I když asi nebude v lidských silách je navštívit všechny, vybrali jsme pro vás, podle nás ty nejzajímavější typy.

Podvodní muzeum MUSA

Cancun Marine Park, kde se muzeum nachází, patří mezi nejnavštěvovanější vodní plochy světa. Britský sochař skloubil umění a pomoc přírodě. Jeho díla se stávají umělými útesy, které přitahují mořský život a díky němu se neustále proměňují.

Plitvická jezera

Je to nejznámější národní park v Chorvatsku. Nachází se na horním toku řeky Korana mezi městy Karlovac a Zadar v blízkosti hranice s Bosnou a Hercegovinou. Jezera jsou terasovitě rozložena a spojena průtoky. K vidění je zde 140 vodopádů, 20 jeskyň a zřídel. Rozloha parku je 29 482 ha, z toho 200 ha hladina jezer. V místních bukových, jedlových, smrkových a tisových lesích žijí medvědi, lišky, srny a divoká prasata.

Krystalové jeskyně Naica

V mexické polopoušti je pohoří Naica. To je doslova protkáno sítí puklin a přírodních jeskyní. Jedna z nich, Jeskyně krystalů, je plná unikátních krystalů sádrovce – největších a nejkrásnějších na světě!

Veřejná knihovna v Kansas City

Veřejná knihovna města Kansas City ve státě Missouri zvolila neobvyklou fasádu parkovacího domu - jde o největší polici na knihy na světě. Fasádu tvoří celkem 22 gigantických hřbetů knih, které měří na výšku necelých 8 metrů.

Jezero Hillier

Jezero Hillier na australském ostrově Midlle Islandu není velké, měří na délku necelých 600 metrů. Co jej však činí zajímavým, je jeho barva. Voda v jezeře je totiž sytě růžová.

Wave Rock

Wave Rock je přírodní skalní útvar, který svým tvarem připomíná lámající se mořskou vlnu. Je cca čtrnáct metrů vysoký a 110 metrů dlouhý. Leží v Západní Austrálii a jde o žulový skalní suk složený ze tří kopulí. Stáří skalního útvaru je odhadováno na 2700 miliónů let a řadí se tak mezi nejstarší v Austrálii.

Salar de Uyuni

Největší solná pláň na světě, jež byla dříve dnem jezera a má rozlohu 10 582 km². Je pozůstatkem pleistocénního jezera Ballivián.

Křivý les

Jde o borovice, které byly vysázeny kolem roku 1930 a všechny mají kmeny ohnuté kus nad zemí do úhlu devadesáti stupňů na sever. K jejich zakřivení došlo v době, kdy jim bylo asi deset let. Ostatní stromy kolem borovicového háje rostou rovně a žádné deformace nenaznačují.

Velký kaňon

Velký kaňon, je nejzajímavějším útvarem v Arizoně a zároveň jedním z nejstarších národních parků v USA. Pro podivuhodnou a barevnou podobu bývá řazen dokonce i mezi sedm přírodních divů světa.

Domky v Alberobello

V jihoitalském regionu Puglie se v pomyslné patě italské boty nachází stavby „trulli“, jejichž tradice pochází údajně až z doby před 3000 lety před Kristem. Pro svou jedinečnost byly zapsány na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Tunel lásky

Blízko městečka Klevan na Ukrajině vytvořila příroda ojedinělou scenérii. V těsné blízkosti vedle sebe rostoucí stromy vytvářejí zelený tunel a rámují tak tři kilometry dlouhou železniční trať. Často se sem sjíždějí zamilované páry, a to kvůli pověsti, kterou je tunel lásky opředen.

Přidat komentář

   

Zdraví