zimní obuv

O zimní boty je potřeba starat se o něco více, než třeba o ty letní. Rozmary počasí jako sníh, mráz či déšť jim dávají pěkně zabrat, a k tomu připočtěte ještě sůl a další posypové látky. Jak správně pečovat o zimní obuv, aby vám vydržela několik sezon?

 

Větru, dešti neporučíte, ale co ovlivnit můžete, je ochrana vašich bot. Zejména dámská zimní obuv je však velmi rozmanitá co se materiálů týče, a tak je potřeba dát si pozor, abyste svým kotníkovým botám, sněhulím či kozačkám spíš neuškodila. Proto se vždy při nákupu svého prodejce zeptejte, jak se o boty správně starat a jaké přípravky používat.

Impregnace zimních bot je základ!

Nejdůležitější je pravidelná impregnace, díky které ochráníte povrch vaší obuvi před vnějšími vlivy, zejména pak před vlhkostí. Nedoporučuje se však používání univerzálních přípravků. Lepší je zvolit impregnaci, která je určena pro konkrétní materiál, tedy třeba kůži, semiš nebo syntetické materiály.

U nových bot naneste minimálně tři impregnační vrstvy, stejně pak postupujte před začátkem každé sezony. Impregnaci je ale nutné aplikovat vždy, když obuv ztratí odolnost proti vodě.

Protože jsou zimní boty uzavřené a noha se v nich často potí, nezapomínejte používat antibakteriální sprej, který aplikujte jednou až dvakrát týdně dovnitř bot. Pokud antibakteriální sprej nepomůže, zkuste starý osvědčený trik s jedlou sodou. Prášek nasypte do boty a nechte přes noc působit.

Jak pečovat o kožené zimní boty

Kůže je odolný a dobře vypadající materiál, který ale může svůj šmrnc časem ztratit, pokud o se něj nebudete vhodně starat. Kožené boty pravidelně čistěte vlhkým hadrem, usušte a poté naneste krém určený pro specifický druh kůže. Na hnědé boty použijte bezbarvý krém, u černých je pro zachování barvy vhodný krém tmavý. Následně můžete aplikovat také lesk na boty.

Pozor, kožené boty nikdy nedávejte sušit k topení! Teplo totiž kůži porušuje a deformuje. Místo toho do bot nastrkejte staré noviny, které vlhkost absorbují.

Zimní údržba semišových bot

Semiš je moderní, ale velmi citlivý materiál, který se nečistí zrovna snadno. Na nečistoty můžete použít buď houbičku namočenou do mýdlové vody, nebo ještě lépe pryžový či krepový kartáček. I u semišových bot je nutná správná a častá impregnace.

Přidat komentář

   

Zdraví