šampón

Možná jste již slyšela o takzvané “no-poo method“, metodě péče o vlasy bez použití šampónu. Pokud jste o ní neslyšela, rádi vám ji přiblížíme. Svůj název získala z anglického slova shampoo. Vynecháním “sham-“ a přidáním “no“, což znamená ne, vzniklo “no-poo“. Metoda je opěvovaná pro svou jednoduchost, šetrnost k vlasům i přírodě a přirozenost. Aby ale fungovala, musíte se držet správných postupů, poslouchat své vlasy a primárně být opravdu (ale opravdu) trpělivá.

 

Proč je “no-poo“ tak populární?

Ženy po celém světě o “no-poo“ mluví, píšou, natáčí vlogy. Všeobecné nadšení je jen důkazem toho, že “no-poo“ opravdu přináší ovoce. Metoda má celou řadu výhod. Některými z nich jsou:

• Vyrovnanější produkce mastnoty ve vlasech
• Větší objem vlasů
• Menší ekologická zátěž
• Levnější život
• Menší vystavení chemikáliím, které mohou iritovat citlivější pokožku
• Zdravější pokožka hlavy
• Prodloužení intervalu, ve kterém je nutné si mýt vlasy (každodenní mytí vlasům škodí)
• Zdravější a silnější vlasy
• Usměrnění kudrnatých a vlnitých vlasů

Jak přejít na “no-poo“

Existuje nesčetné množství alternativ a cest, jak s metodou začít. Každá je trochu jiná a jediný způsob, jak najít tu pravou, je experiment. A to může být opravdová zábava!

Každá alternativa vynechává šampon, některé ho ale nahrazují jinými produkty nebo třeba ingrediencemi, které najdete v každé kuchyni. Pojďme se spolu podívat na nejrozšířenější varianty.

no poo method muzeme zit bez samponu

Mytí vlasů jen vodou

Tato metoda je nejlevnější a nevyžaduje žádné speciální procesy a postupy. Jediné, co musíte dělat, je přestat při mytí vlasů používat šampón. První dny až týdny budou vaše vlasy působit opravdu hodně mastně. Mějte ale na paměti, že pocitově budou mastnější než doopravdy. Vlasy si na změnu musí zvyknout, buďte tedy trpělivá.

Jedlá soda

Mytí vlasů s pomocí jedlé sody je velmi oblíbené, ale není pro každého. Pokud máte suchou pokožku, je lepší sodu nakombinovat například s jablečným octem. Pro mastnější vlasy je vhodná i samotná soda. Soda zbavuje vlasy mastnoty a suchou pokožku vysouší. Na jedno mytí vlasů budete potřebovat lžíci jedlé sody, kterou rozpustíte ve sklence vody. Poté s ní už zacházíte jako s běžným šamponem.

Jablečný ocet

Pokud jste zkoušela mytí vlasů jedlou sodou a vaše pokožka byla následně nepříjemně suchá, sáhněte po jablečném octu. Ten se používá po umytí vlasů sodou jako kondicionér – smícháte trochu octa s vodou a použijete ho úplně stejně, jako byste použila kondicionér. Takže vypláchnout sodu, aplikovat ocet a poté znovu propláchnout vlasy vodou.

Existuje řada dalších možností a alternativ, které mají své výhody a nevýhody. Než se dáte na cestu “no-poo“, porozhlédněte se po internetu, přečtete si rady ve fórech, podívejte se na pár vlogů. Pro každý typ vlasů existuje perfektní postup a ne každý si vystačí s těmi nejčastějšími. Informací je spousta, stačí se po nich dívat. Hodně štěstí na vaší cestě!

Přidat komentář

   

Zdraví