kruhy pod očima

Tmavé kruhy pod dolními víčky jsou běžné jak u mužů, tak žen. Tyto kruhy bývají často doprovázeny vaky pod oky, díky nimž člověk vypadá starší, než ve skutečnosti je. A může být velmi obtížné se jich zbavit.

 Tmavé kruhy se nejvíce vyskytují u lidí, kteří:

- jsou starší

- mají genetickou predispozici k tomuto stavu

- pocházejí z tmavších etnických skupin

Zatímco únava se může zdát jako nejlogičtější vysvětlení tohoto stavu, existuje řada faktorů, které mohou přispívat k tvorbě tmavých kruhů pod očima. Ve většině případů nejsou důvodem k obavám a nevyžadují lékařskou péči.

Čtěte dál a dozvíte se více.

Co způsobuje tmavé kruhy?

Pro tmavé kruhy pod očima existuje celá řada faktorů. Mezi běžné příčiny patří:

Únava

Nadměrné vyčerpání nebo extrémní únava mohou způsobit, že se pod očima vytvoří tmavé kruhy. Deprivace spánku může způsobit, že se vaše pokožka stane bledou, což zviditelní tmavé tkáně a krevní cévy pod kůží.

Nedostatek spánku může také způsobit, že se pod očima vytvoří tekutina, to způsobuje otok. Výsledkem je, že tmavé kruhy, které vidíte, mohou být ve skutečnosti stíny vržené oteklými víčky.

Stáří

Přirozené stárnutí je další běžnou příčinou těch temných kruhů pod vašimi oky. Jak stárnete, vaše pokožka se stává tenčí. Také ztratíte tuk a kolagen potřebný k udržení pružnosti pokožky. Když k tomu dojde, tmavé krevní cévy pod kůží se zviditelní a způsobí tmavnutí v oblasti očí.

Namáhání očí

Při pohledu na obrazovku televizoru nebo počítače může dojít k výraznému namáhání očí. To může způsobit zvětšení krevních cév kolem očí a to má za následek tmavnutí.

Alergie

Alergické reakce a suchost očí mohou vyvolat tmavé kruhy. Když máte alergickou reakci, vaše tělo uvolňuje histaminy jako reakci na škodlivé bakterie. Kromě vyvolání nepříjemných příznaků - včetně svědění, zarudnutí a oteklých očí - histaminy způsobují také rozšíření krevních cév a ty jsou viditelné pod kůží.

Alergie mohou také zvýšit vaše nutkání třít si a škrábat si kůži kolem očí. Postupně může dojít až k jejich zánětu.

Dehydratace

Je častou příčinou tmavých kruhů pod očními víčky. Když vaše tělo nedostává správné množství vody, začne kůže pod očima vypadat matně a oči vypadají zapadle.

Genetika

Rodinná historie hraje také velkou roli. Může to být zděděná vlastnost, která se objevuje již v dětství, a může se zhoršovat postupem času. Nebo zcela vymizet.

Léčba

Ošetření doma

Léčba tmavých očí závisí na příčině. Existují však některé domácí způsoby, které mohou pomoci zvládnout tento stav. Mezi nejčastější metody patří:

Studený obklad

Zabalte několik kostek ledu do čisté žínky a aplikujte na oči – toto vám pomůže snížit otok a zmenšit rozšířené krevní cévy. Dojde tak ke snížení otoků a eliminuje to tmavé kruhy. Opakujte denně po dobu 20 minut, dokud nezpozorujete zlepšení.

Extra spánek

Dostatek spánku také může pomoci snížit výskyt tmavých kruhů, proto si dopřejte alespoň sedm až osm hodin spánku denně.

Čajové sáčky

Použití studených čajových sáčků na oči může zlepšit jejich vzhled. Čaj obsahuje kofein a antioxidanty, které pomáhají stimulovat krevní oběh, zmenšují krevní cévy a snižují zadržování tekutin pod kůží. Namočte dva černé nebo zelené čajové sáčky do horké vody po dobu pěti minut. Nechte je vychladnout v lednici po dobu 15 až 20 minut. Studené přikládejte na oči po dobu 10 - 15 minut každý den.

Pokud vám žádná z těchto rad výše nepomohla, pak jistě vyzkoušejte oční krém od Vichy, který pořídíte v Benu internetové lékárně.

Závěr

Pro mnoho lidí jsou tmavé kruhy dočasné a jsou často známkou stárnutí nebo nedostatku spánku. Přestože existuje řada domácích a lékařských ošetření, které zlepšují vzhled vašich očí, tmavé kruhy obvykle nejsou důvodem k poplachu. Pokud se však zbarvení nebo otok v průběhu času zhoršuje, naplánujte si návštěvu u svého lékaře nebo dermatologa, abyste se ujistili, že jste problém správně diagnostikovali a dostáváte nejlepší léčbu.

Přidat komentář

   

Zdraví