Lasagne by se prý měly dávat do zapékací misky nepředvařené a změknout až v omáčce, se kterou se zapékají. Mně osobně se osvědčilo povařit je nejprve v osolené vodě s trochou oleje - ale jen pár minut, aby byly pořád napůl tvrdé a později se nerozblemcaly. Ale záleží samozřejmě na typu lasagní... A jakými omáčkami je v pekáčku proložit?

(Recepty jsou psány pro cca 40 dkg lasagní. Jako třetí vrstvu použijeme strouhaný tvrdý sýr - eidam, uzený, podle chuti. Poslední, horní vrstvu sýra přidáváme až pět minut před koncem pečení, aby se nespálil. Dobu zapékání přizpůsobte tvrdosti těstoviny - nepředvařená bude v troubě měknout tak hodinu.)

Boloňská

300 g mletého masa, 4 větší rajčata, 2 malé rajské protlaky, 1 casino cibule, oregano, bazalka, tymián, sůl, pepř, olej

Na oleji osmažíme cibuli a přidáme mleté maso. Osolíme, opepříme, podlijeme trochou vody a necháme dusit pod poklicí. Rajčata nařízneme a dáme na pár minut na pařák, aby šla lehce sloupnout. Když je maso uvařené, přidáme k němu rajský protlak a oloupaná nakrájená rajčata. Podle potřeby podlijeme vodou nebo vývarem. Okořeníme a za občasného míchání necháme rajčata rozvařit.

Tip: Omáčce dodá šmrnc chilli paprička nebo pár lžic ostrého kečupu.

Smetanová

20 dkg šunky, malá plechovka sterilovaného hrášku, 20 dkg žampionů, cibule, sůl, pepř, olej, krabička smetany

Na oleji zpěníme cibuli, osmahneme na ní na drobné kostičky nakrájenou šunku, přidáme plátky žampionů, osolíme, opepříme a dusíme, dokud houby nezměknou. Podlévat nemusíme, houby samy pouští vodu (ale radši to zkontrolujte). Když se veškerá voda vyvaří, přidáme hrášek a smetanu. Promícháme a necháme na mírném ohni probublat.

Lasagne se špenátem

balíček mraženého špenátu, cibule, olej, sůl, pepř, 6 stroužků česneku, vejce

Na oleji zpěníme cibuli, přidáme špenát a necháme ho rozmrznout. Poté ho ochutíme solí, pepřem a prolisovaným česnekem a rozklepneme do něj vejce. Protože má špenát tužší konzistenci, je lepší lasagne předvařit. Do pokrmu se hodí zapéct uzený sýr.

Přidat komentář

   

Zdraví