Potřebujeme:
50 g práškového cukru
125 g chladného másla
kůru z půlky citronu
1 vejce trochu našlehané
podle potřeby mléko
1 kg švestek


90 g cukru smichaného s 10 g vanilkového cukru
1 čajová lžička škrobu smíchaná s 1 lžící studené vody
50 g mandlových lupínků

Mandlový krém:
300 g celých oloupaných mandlí
50 g mouky
trochu vanilky
250 g másla na kostky
250 g práškového cukru
3 velká vejce lehce našlehaná

Připravíme se kruhovou formu asi 28 cm v průměru, vymažeme ji máslem. Z výše popsaných přísad uděláme křehké těsto, které vypracujeme do tvaru koule, zabalíme do fólie a půl hodiny necháme vychladit v ledničce. Na pomoučněném místě vyválíme a vložíme do formy. Potom dáme zase na jednu hodinu do ledničky.
Mezitím mandle rozmixujeme v mixeru na jemný prášek a v malé misce smícháme s moukou a vanilkou. Umixujeme máslo a cukr do krému.
Přidáme mandlovou směs spolu s našlehanými vejci a vše zamícháme ho hladka. Necháme asi půl hodiny v ledničce.
Předehřejeme troubu na 180 stupňů a pečeme v ní asi 10 minut těsto ve formě do zlatožluta. Vyndáme ven, ale troubu nevypínáme.
Vypeckované švestky rozpůlíme a polovinu jich nakrájíme na velmi jemno.
Spolu s cukrem při malé teplotě podusíme, až vznikne kompot. Zamícháme škrob a vaříme do husta. Zbytek švestek ještě rozpůlíme, posypeme cukrem a pět minut necháme ležet. Kompot natřeme na těsto, na něj mandlový krém. Nakonec ozdobíme kousky švestek s cukrem a posypeme mandlovými lupínky. Asi 1 hodinu pečeme do zlatova.

Přidat komentář

   

Zdraví