... je název nové kuchařky Jaroslava Vašáka, která právě vyšla v nakladatelství Ikar. V článku najdete malou ochutnávku.


Jehněčí plec se špenátem

600 g jehněčí plece, 20 g sádla, 20 g slaniny, 600 g čerstvého špenátu, 3 vejce, 5 g sůl, 10 g mletého pepře, 100 g hladké mouky, 2,5 l pitné vody.

Jehněčí maso nasolíme, potřeme česnekem a pečeme na sádle v troubě. Po upečení šťávu zaprášíme moukou, zalijeme vodou a provaříme. Na nudličky nakrájenou slaninu orestujeme, umytý, na větší kousky nakrájený špenát dáme na slaninu, přidáme sůl, pepř, česnek, podusíme a zahustíme vejci. Při podávání klademe špenát k nakrájeným plátkům pečené jehněčí plece, kterou jsme mírně podlili šťávou.

Zbojnická kotleta s velkou oblohou

4 vepřové kotlety, 50 g sádla nebo oleje, 50 g uzené slaniny, 3 stroužky česneku, sůl, mletý pepř, mletá sladká paprika.

Kotlety naklepeme, osolíme, posypeme pepřem a paprikou. Opečeme je po obou stranách na rozpáleném tuku, do šťávy přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a drobně nakrájený česnek a společně podusíme. Kotlety podáváme přelité šťávou s opékaným bramborem a oblohou ze zeleniny.

Škvarkové placky

200 g domácích vepřových škvarků, 150 g hrubé mouky, 10 g hladké mouky, sůl, 2 vejce, 1 dl mléka, kostička droždí (42g), ½ lžičky cukru.

Škvarky drobně nasekáme. V mléce rozmícháme trochu cukru a přidáme droždí. Nasekané škvarky promícháme s hrubou a hladkou moukou a osolíme. Zpracujeme s vykynutým droždím a jedním vejcem a vypracujeme tuhé slané těsto, které na vále vyválíme na plát. tvořítkem vypichujeme placičky, potřeme je rozšlehaným vajíčkem a poklademe na plech. Pečeme v mírně rozehřáté troubě do červena. Podáváme teplé i studené.

Bramborový guláš se slaninou

500 g syrových brambor, 250 g slaniny, 25 g sádla, 120 g cibule, trochu sladké mleté papriky, lžíci octa, sůl, trochu drceného kmínu, vývar z hovězího masa nebo z kostky masoxu.

V kastrole na rozehřátém sádle rozškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu a pak na ní osmažíme do světle žluta oloupanou drobně nakrájenou cibuli, přidáme papriku, ocet, oloupané nebo oškrábané rozčtvrcené brambory, osolíme, pokmínujeme a podlijeme vývarem tolik, aby brambory byly potopeny. Dusíme tak dlouho, až brambory změknou. Podáváme s krajíčkem chleba.

V knize 3333 receptů od A do Z najdete:
3333 receptů
Pro začátečníky i pokročilé
Pro všední den i pro svátek
Pro děti i vegetariány 3333 receptů
Z domácí i mezinárodní kuchyně
Z masa, ryb, zeleniny, ovoce, obilnin, luštěnin
Z jednoho hrnce, trouby, z woku i pánve 3333 receptů
Nekonečná inspirace pro vaření, pečení, dušení, grilování
Lákavý výběr sladkostí i pikantní exotiky
Pokušení moderní kuchyně i tradiční pokrmy našich babiček 3333 receptů - pestrá domácí kuchařka pro všechny generace

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

objednávky : 296 536 660 fax : 296 536 966 přihlášky: 296 536 663 Vaše žádosti vyřídíme v době PO-ČT 8-18 hodin, PÁ 8-16 hod. na tel. 296 536 662 nebo na e-mailové adrese Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Přidat komentář

   

Zdraví