Teprve koření dodá jídlu tu správnou chuť. Dnes se budeme věnovat rozmarýnu. Je silně aromatický a pokrmy jím ochucené nám přinesou ten pravý gurmánský požitek. Například můžeme vyzkoušet :


Pečené brambory s rozmarýnem
Potřebujeme:
750 g brambor, 4 lžíce olivového oleje, 1 stroužek česneku, dvě snítky rozmarýnu, sůl a pepř.
Brambory uvaříme v lehce osolené vodě ve slupce. Necháme trochu vychladit. Potom je oloupeme a nakrájíme na kolečka. V pánvi rozehřejeme olej a přidáme brambory spolu s rozmačkaným česnekem. Jednotlivé jehličky rozmarýnu otrháme a zamícháme s brambory. Pečeme asi 10-15 minut až do křupava. Často promícháme. Nakonec opepříme a osolíme. Je to vynikající příloha například ke grilovaným pokrmům.

Vaječná omeleta s rozmarýnem
Potřebujeme:

150 g dietního salámu na plátky, 150 g hub, 1 lžíci jemně nakrájené cibulky, 30 g másla, 2 lžíce rajčatového pyré, 1 snítku rozmarýnu, 50 g nastrouhaného sýru ( např. Gouda), 6 vajec, 4 lžíce šlehačky, sůl a pepř, 3 lžíce másla.
Salám nakrájíme na jemné proužky. Houby umyjeme, rozkrájíme. Mezitím podusíme cibulku na másle do sklovita. Potom přídáme rajčatovou šťávu a houby a krátce spolu podusíme. Přidáme salám, jehličky rozmarýnu, okořeníme a přikryté dusíme 6-8 minut.
Vejce rozšleháme se šlehačkou, solí a pepřem. Rozehřejeme troubu na cca 100st.C. Asi 1/4 másla ohřejeme v pánvi, přilijeme 1/4 vaječné masy a na pánvi lehce protřepeme, až je vaječná směs pevná, na povrchu se ale ještě má lesknout. Každou omeletu dáme na talíř a v troubě uchováme teplé tak dlouho, až je upečeme všechny. Plníme je houbovou směsí a servírujeme je posypané strouhaným sýrem

Ryba na rozmarýnu
Potřebujeme:
trochu olivového oleje, 4 plátky ryby po 200g, sůl a pepř, 100g šalotky, 500g rajčat, 2 lžíce najemno pokrájeného rozmarýnu.
Olejem potřeme čtyři alobalové fólie. Filety okořeníme po obou stranách solí a pepřem a každou vložíme do fólie. Najemno nasekanou šalotku nasypeme navrch. Kousky rajčat bez slupky a jader položíme na šalotku. Nakonec vše posypeme rozmarýnem a pokapeme olejem. Potom ryby zabalíme a v předehřáté troubě (180 st.C) pečeme asi 25 minut. Jako příloha jsou vynikající brambory s petrželkou a zelený salát.

Červená řepa s rozmarýnem
Potřebujeme:
12 malých červených řep, sůl, 2 snítky rozmarýnu, 3 lžíce másla a čerstvě mletý černý pepř.
Zelené listy z řepy nakrájíme na jemné proužky a položíme stranou. Červenou řepu vaříme přikrytou v osolené vodě asi 30-45 minut do měkka. Necháme vychladnout, oloupeme ji a nakrájíme na plátky. Otrháme snítky rozmarýnu a jemně nakrájíme. Na pánvi rozpustíme máslo. Červenou řepu s rozmarýnem 2-3 minuty na másle podusíme, přidáme zelené listy a ochutíme solí a pepřem. Ihned servírujeme.

Přidat komentář

   

Zdraví