V článku vám přinášíme několik rad do kuchyně autora kuchařky 3333 receptů od A do Z Jaroslava Vašáka. A protože už přichází prosinec, týkají se pečení vánočních sladkostí.


Oříškové nebo důlkové koláčky popraskají, je-li těsto příliš tuhé. Někdy je mouka příliš suchá, jindy jsou malá vejce. Těsto musí mít správnou hustotu. Také některé druhy rostlinného tuku jsou jiné konzistence než je máslo. Při příliš prudkém pečení se koláčky rozběhnou, mají-li zespoda velký žár.

Linecké těsto vkládáme do dobře vyhřáté, středně teplé trouby, kdy papír po vložení sice zežloutne, ale nezhnědne.

U lístkového těsta záleží úspěch na správném pečení. Toto těsto potřebuje troubu z počátku hodně vyhřátou, při dopékání teplotu prudce snížíme. Papír vložený do trouby musí ihned zežloutnout, nikoliv tmavě zhnědnout. Troubu neotvíráme často, aby se neochladil vzduch. Teprve, když pečivo začne zlátnout, nahlédneme do ní a při snížené teplotě dopékáme. Dorty pečeme velice opatrně, aby na povrchu nezhnědly, protože potom jsou nahořklé a uvnitř nedopečené.

Máslové těsto pečeme ve velmi dobře vyhřáté troubě. Pokud by na povrchu příliš rychle zežloutlo, přikryjeme ho papírem. Nesmíme troubu velmi často otvírat.

Když se nám pečivo přilepí na pekáč, odlepíme je, aniž bychom ho porušili, postavíme-li pekáč nebo plech na nádobu s horkou vodou.

Medové pečivo se po upečení špatně sejímá z plechu. Obyčejně se několik kousků poláme. Nestane se tak, když pod ještě teplé pečivo podsuneme režnou nit tak, že ji držíme oběma rukama a táhneme ji vodorovně po plechu.

Pečivo bude rovnoměrně sladké, jestliže krystalový cukr rozpustíme v trošce vlažného mléka.

Autor: Jaroslav Vašák

Přidat komentář

   

Zdraví