Jak se vyhnout depresím

Věřte nebo ne, nejlepší antidepresiva nepocházejí z lahvičky s pilulkami. Máme pro vás desatero změn v životě, kterými zlepšíte svou náladu a předejdete závažným stavům deprese.

Dobrá nálada po většinu vašich dnů je především o pravidelné práci na sobě a svém rozvoji. Nebojte se toho, začněte postupně. Pozitivní účinky ucítíte ihned. Zásady, které provází celé desatero prevence před depresí, jsou vytrvalost a disciplína. Mějte na paměti, že vyhnutí se depresím a frustraci je běh na dlouhou a velmi náročnou trať. Takový psychický stav je výsledkem působení mnoha dní špatného přístupu, vlivu i nepohody a stejným způsobem se ho musíte zbavit.

1. Dbejte na své zdraví!

Dopřejte svému tělu dostatek spánku, pohybu i relaxace. Všechny tyto tři složky jsou důležité nejen pro dobrý duševní stav, ale také pro všeobecné zdraví. Nemusíte běhat maratón nebo trávit hodiny ve fitku, dopřejte si pravidelně alespoň 4x za týden aktivní procházku. Aktivitou se vám vyplaví toxické látky a navíc dobré náladě přispěje i pobyt na sluníčku a čerstvém vzduchu.

2. Sledujte, co jíte!

Jezte zdravé tuky a mějte pod kontrolou hladinu cukru v krvi. Snědli jste někdy sladkou svačinu a o hodinu později jste zjistili, že jste hladoví a cítíte se mizerně? Rychle vám vyběhl cukr, sestoupil dolu a následovala havárie. Jednosměrný lístek na špatnou náladu. Ujistěte se, že jíte pravidelně kvalitní pokrmy, včetně dobrého zdroje bílkovin. Jaký je podíl konzumace ryb ve vašem týdenním jídelníčku? Výzkumníci zjistili, že konzumace omega-3 polynenasycených mastných kyselin (losos, sardinky, pstruh), snižuje příznaky deprese. Zařaďte do jídelníčku také lněné semínko a vlašské ořechy, které jsou skvělými zdroji omega-3.

3. Najděte si ve svém životě nějakou vášeň! Pracujte na pozitivním postoji k životu!

Dokonce ani všechny předchozí body vás bez smyslu, proč žít, před depresemi neochrání. Naplňte svůj čas něčím smysluplným a pracujte na pozitivním vztahu k sobě i k životu.

4. Nenakládejte toho na sebe příliš! Plánujte!

Stres je vysoce rizikový faktor způsobující deprese. Uvědomění si vlastních limitů není ostuda ani slabost, najděte ve svém životě rovnováhu a buďte k sobě zodpovědní. Zkuste si více rozplánovat svůj čas, pořiďte si diář. Dovolte si zvolnit a pro chvíli odložte velká rozhodnutí.

5. Přestaňte se obviňovat

Neustálým „měl jsem to udělat jinak“ nebo „kdybych jenom udělal“ se dostáváte rovnou do depresí. Naučte se přijmout to, co nemůžete změnit a soustřeďte se na to, co změnit můžete. Nesrovnávejte se s druhými, váš život je jen o vás.

6. Vyhněte se alkoholu a drogám!

Tak tady asi není, co dodávat. Požití alkoholu a drog ve špatném psychickém stavu pouze prohloubí stav do ještě horšího, protože dochází k vyčerpávání serotoninu a dopaminu, které jsou důležitými neurotramitery k dobré náladě.

7. Nebojte se požádat o pomoc!

Teď je čas soustředit se na mentální a psychické zdraví. Vyhledejte si psychologa, který ve vás budí důvěru, svěřte se. Pomůže vám být efektivní při práci na sobě.

8. Naučte se být vděční!

I když to zní banálně, vědci dokázali, že pro mnohé je vděčnost cestou k většímu štěstí.

9. Vytvořte si sebevědomí

Sebevědomí si nepořídíte přes noc. Sebevědomí je výsledkem mnoha hodin práce na sobě. Užívejte si věcí, které vám dělají radost, ve kterých jste dobří. Postavte se za sebe.

10. Běžte mezi lidi! Mluvte s lidmi, kterým věříte.

Mnohdy podpora a sdílení starostí lidem zásadně pomůže zbavit se břemene špatné nálady. Sdílení problému a komunikace pomáhá k nalezení řešení a pocitu, že nejste sami. Dostanete radu, poskytnete své zkušenosti a budete se cítit potřebnými.

Přidat komentář

   

Zdraví