Chřest a jeho příprava

Zavítejte do tajů „chřestové“ kuchyně. Chřest není u každého příliš oblíbená zelenina. Pomalu se ho učíme jíst. Je to vlastně nevšední zelenina, která oznamuje příchod jara. Chřest můžete zakoupit bílý, zelený a světle fialový. Nejčastěji však zelený a bílý.

 Jak připravit správně chřest?

Chřest omyjeme a odlomíme anebo odkrojíme dřevnaté konce (podle čerstvosti 2 – 4 cm).

U zeleného chřestu bude stačit oloupat poslední třetinu výhonku ( tzv. pazochu). Bílý chřest musíme úplně celý oloupat až po hlavičku. Loupat můžete obyčejnou škrabkou na brambory (zeleninu). Očištěný chřest vložíme do vroucí lehce osolené vody do vysokého hrnce. Bílý chřest vaříme 7 až 9 minut, zelený chřest 3 až 5 minut. Chřest můžete také vařit v páře.

Chřest s holandskou omáčkou

Nejznámější recept je chřest s holandskou omáčkou.

Suroviny na přípravu:

20 – 24 výhonků chřestu (bílý, zelený)

3 žloutky

50 ml vývaru

50 ml bílého vína

100 g přepuštěného másla

bílý pepř a sůl

Postup přípravy:

Nejprve přepustíme máslo. Chřest očistíme a to tak, že odřízneme dřevnaté špičky. Pokud máme bílý chřest, tak ten oloupeme asi centimetr pod hlavičkou.  Ve vodní lázni rozmícháme žloutky s vývarem a vínem, solí a pepřem. Vše šleháme do zhoustnutí. Pakzašleháme přepuštěné máslo. 

Chřest uvaříme dle návodu výše. Naservirujeme a podáváme přelitý holandskou omáčkou. Můžete jíst samostatně jen s omáčkou nebo se hodí k opečeným toastům.

Možná nevíte, jak na přepuštěné máslo. Zde je návod.

Přepuštěné máslo je zdravější než klasický tuk. Získáte ho tak, že máslo necháte v pánvi nebo ve vodní lázni zcela rozpustit a pak několik minut pěnit. Po chvíli se na dně misky začne hromadit bílá syrovátka a na hladině se budou srážet bílkoviny – sbírejte je odpěňovačkou. Čistý tuk nakonec slijte do sklenice přes jemnou gázu, namočenou ve studené vodě a vyždímanou.

Přidat komentář

   

Zdraví